Gan Bei

07.02-08.02

Vi kom til hostellet i Xian i 17-tiden den 07.02. Vi brukte kvelden på å orientere oss rundt på hostellet og om de ulike aktivitetene her i byen. Vi var også ute og spiste på restaurant, hvor David valgte å spise due. I følge David smakte det ”skitten-kylling”.



Xian eller Xi'an er en kinesisk storby som er hovedstad i provinsen Shaanxi i det nordlige Kina. Xian er mest kjent for det 2200 år gamle gravvokteranlegget nær keiser Qin Shi Huangdis grav, med flere tusen terrakottasoldater. Xian er en by med mye historie, og det er også en mur rundt hele kjernen av byen. Den ble bygd mellom 1374-1378, men er nylig renovert. Den er den største og mest originale bymuren i Kina med en lengde på 13,6km.

Tidlig på morgenen den 08.02 reiste vi et lite stykke utenfor bykjernen for å kikke på de kjente terrakottakrigerne, samt keiser Qin Shi Huangdis grav. Dette var et fantastisk syn. Deretter bar det til Terrakottahæren. Det er en hær på ca. 8 000 soldater som alle er laget av terrakotta (en slags leire). Hæren er en del av Qin Shi Huangdis mausoleum. De ble laget av kinas første keiser, for å vokte hans grav som ligger like ved. Terrakottahæren er et av 1900-tallets største arkeologiske funn. Og tilfeldigvis denne dagen, fikk vi også se bonden som oppdaget dem. Han er en av Kinas største kjendiser.



Byggingen av Qin Shi Huangdis mausoleum begynte i 246 f.Kr. og det menes at det hadde tatt 700.000 arbeidere og håndverkere 38 år å fullføre det. Qin Shi Huang ble plassert inne i sin del av gravkomplekset ved sin død i 210 f.Kr. Qin Shi Huangs grav er i en jordpyramide som i dag er 76 meter høy og nesten 350 m² stor. Graven er ikke åpnet i moderne tid, grunnet manglende kunnskap og teknologi. Men det planlegges etter hvert å åpne den.

Etter en god mengde kulturelle aktiviteter dro vi tilbake til hostellet. Planen var å få ordnet kinesiske simkort. Helt tilfeldig kom vi i prat med en stor gjeng kinesiske universitetselever i resepsjonen. De skulle alle ta ILS- eksamen i løpet av året (engelsktest i likhet med TOEFL), da flere av dem ønsket å studere i Europa siden. Med det hadde de fått i oppgave av engelsklæreren sin å snakke med utlendinger. Vi sa ikke nei da de tilbød oss en liten runde i byen. Gjennom Xians gater gikk vi, fire turister og ti skoleelever. Alle ville lære av oss, de ville vite hvordan livet i Europa og Norge er, og om Norge hadde gode ingeniør- og arkitektskoler. De fikk i tillegg ordnet billige simkort til oss (de fleste butikkene tar ekstra betalt fra utlendinger). Turen endte i ”Muslim Quarter”, der majoriteten består av kinesiske muslimer. Her var det mye god mat og artige ting å se på.

09.02

Dagen begynte med legebesøk for Alex som har hatt vondt i kneet siden vi reiste. Ellers er vi tre andre blitt tålig forkjølet, noe som sikkert skyldes temperaturforskjellen fra Malaysia. I dag var avtalen å møte Joyce, en av de kinesiske studentene. Hun tok oss med til ”Small Wild Goose Pagoda”, som er et viktig kulturelt symbol for Xian. Det er en bygning på 15 etasjer som ble bygget i Tang-dynastiets tid, i år 707 e.kr. Det som er spesielt med bygningen er at den har vært utsatt for over 70 jordskjelv, og fortsatt står. Her var også et museum med gjenstander fra Tang-dynastiet.



Etterpå ble vi invitert med på middag sammen med Joyce, kjæresten hennes ”Kyle”, romkameraten til Kyle, ”Leo” og hans kjæreste; ”Strawberry”. Hvordan de velger sine engelske navn forblir en gåte. Vi spiste middag på en populær buffèt-restaurant, ”Golden Hans”. Her var det fantastisk mat, og de brygget til og med sitt eget øl – tre forskjellige sorter. Selv om det var selvforsyning, kom servitørene rundt på bordene med spesialiteter som pølse, kjøtt og frukt. Noe som gjorde opplevelsen bedre.



Etter middagen inviterte våre kinesiske venner oss med på nattklubben ”Song Song”, som er veldig populær i Xian. Alex kunne dessverre ikke være med, fordi han hadde vondt i benet – Feil dag å ha vondt i benet på. Kyle kjente manageren på klubben, så han fikset bord til oss og gratis snacks. Og her snakker vi ikke Rivalen, Skyline eller Galleri. Her snakker vi nattklubb over all forventning! Denne nattklubben slår alt, foreløpig. Vi var der i 21-tiden, og da var det en dyktig kinesisk vokalist som underhold på tre forskjellige plattformer midt i folkemengden. Senere på kvelden ble han byttet ut med dansere, kvinnelige vokalister som sang ”Lady Gaga” og ”Gwen Stefani” og fantastisk scene show. David klarte også å komme seg opp på en av platformene å danse mellom underholdningen. Forskjellig fra Norge måtte man for eksempel alltid kjøpe alkohol i kvantum; ett dusin med øl, eller 1 liter sprit og blandevann. Men dette er jo ok når man er mange. Det var også bra musikk, mye lys og tett i tett med mennesker. Ikke rart dette var den heteste klubben i Xian – Stappfull på en tirsdag!

10.02

Dette ble en rolig dag med film, buffèt atter en gang og siste farvel med våre kinesiske venner. Vi pakket sakene våre og er nå klare for å ta en liten tur på den kinesiske muren, i den forbudte byen og til å feire Chinese New Year i Beijing. Neste blogginnlegg kommer ”neste år”.


Wǒ men jiāng tǎo lùn
Hilsen Gutta :D

2 kommentarer:

Charlotte, sister to Alex sa...

Høres ut som turen går veldig fint gutter! Men vhordan gikk det hos legen så bror? Var da litt synd å lese at du ikke kunne være med fordi du hadde så vondt? Klem

Anonym sa...

Hei Leif Erik!
Din mor og far er på besøk i Holbekkveien og vi ser på bloggen deres hvor dere er og hva dere gjør. Spennende!!! Hilsen Inger Lise&Bernard

Legg inn en kommentar